Onderhoud graszoden

Onderhoud graszoden

In onderstaande tekst zullen we u toelichten hoe u het beste de graszoden kunt onderhouden.

1. De eerste weken

Bij normale weersomstandigheden zijn de graszoden na ongeveer 2 á 3 weken vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is nu minder groot. Het blijft wel even oppassen met betreden, omdat de haarwortels nog heel teer zijn. Na een week wanneer het gras begint te groeien kan men dit gewoon maaien. Ga hierbij wel wat voorzichtig te werk en maai in de lengte richting van de graszoden. Maai de eerste keren niet te kort en zet de machine op de hoogste stand. Na ongeveer 4 tot 6 weken kunt u het gras de eerste bemesting geven.

2. Maaien

Zorg voor een goed geslepen en goed afgestelde maaimachine. Laat dit bij voorkeur door een vakman doen. De beste afstelhoogte voor een maaimachine is zo’n 3,5 centimeter. Dit kunt u het beste meten als de maaimachine op een harde ondergrond staat. De maai-frequentie is afhankelijk van het seizoen en de groei van het gras. In het vroege voorjaar en het late najaar 1 maal per week en in de tussenliggende periode zo’n 1 á 2 maal per week. Als het warm en droog weer is kunt u beter niet te vaak maaien. Zorg dat het gras niet al te lang is voor de winter in gaat.

3. Betreden

Betreden bij extreme weersomstandigheden, zoals op bevroren, besneeuwd of te nat gras, brengt schade toe aan uw gazon. Als het in de zomer warm en droog weer is en het gazon wordt intensief gebruikt (spelende kinderen) dan kunt u het ’s avonds besproeien. Sproei bij voorkeur één keer in de week, een uur lang. Hoe beter u uw gras in conditie houdt, hoe sneller het hersteld na een beschadiging.

4. Bemesten

Het verdient de voorkeur uw gazon te bemesten met een organische meststof of een langwerkende kunstmest. De voordelen van de twee meststoffen is, dat ze geleidelijk, gecontroleerd en langdurig hun werk doen. De bekalking vindt plaats in februari, in het voorjaar als het gras begint te groeien mag de eerste bemesting uitgevoerd worden. De volgende bemesting is afhankelijk van welke meststof u gebruikt. Een goede meststof heeft op de verpakking een duidelijke handleiding, waarmee u zelf de bemesting kunt berekenen voor uw gazon. In oktober vindt de laatste bemesting plaats.

5. Mosbestrijden

Mos ontstaat in uw gazon door o.a. zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingstoffen en/of zich ophopend vocht door bijvoorbeeld schaduw van bomen en muren. Mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met een mosbestrijder en verticuteren komt u al een heel eind met het verwijderen daarvan. Daarna is het belangrijk uw gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, en/of beluchten en maaien.

6. Verticuteren

Oud en dood gras vormen in de loop van de tijd een zogenaamde viltlaag in uw gazon. Deze laag is bruin van kleur en voelt zacht aan. Het aanpakken van deze laag gaat door middel van verticuteren. U maakt deze laag los en verwijdert deze. Tevens zal door middel van het verticuteren (een deel van) het onkruid verwijderd worden. Na het verticuteren kan er weer lucht in de grond komen bij de wortels van het gras. Tevens bevorderd het een betere drainage en opname van de voedingstoffen. Verticuteer nooit te diep, want dan beschadigt u de wortels van het gras. Verticuteren doet u in het voor- en/of na-jaar. Na het verticuteren kunt u eventueel wat bijzaaien met graszaad.

7. Sproeien
Sproei niet te vaak en alleen bij langdurige droogte. Als men sproeit kan men beter 1 maal langdurig sproeien als een paar maal een beetje.
8. Vakantie
Zorg ervoor dat tijdens uw vakantie uw gazon verzorgd wordt.
9. Onkruidverdelgers

Het is niet eenvoudig om onkruid te verdelgen in gazons. Zelfs de specialist heeft hier moeite mee. Laat u dus goed informeren.

10. Reparatie

Wanneer u een defect in uw gazon heeft, kunt u dit herstellen door middel van plaatselijk bijzaaien of het leggen van graszoden.

11. Beluchten

Beluchten bevorderd de drainage en de groei van uw gras. U kunt dit bijvoorbeeld doen door met een riek in de grond te steken op verschillende plekken of met een beluchtingsmachine.

12. Gras- en blad-afval

Kleine hoeveelheden fijn versnipperd gras mogen op het gazon blijven liggen, grote hoeveelheden dient u altijd af te voeren. Blad dient u zo snel mogelijk te verwijderen om verstikking van de grasmat te voorkomen.

Hoveniers & Graszodenkwekerij Ad Verboven

" Gespecialiseerd in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van particuliere- en bedrijfstuinen, waarbij kwaliteit en service voorop staan! "