Onderhoud Graszoden

Onderhoud Graszoden

Grasrollen zijn de ideale oplossing voor zowel particulieren als een hovenier voor het aanleggen van een mooi gazon. Dit kan voor kleine als grote projecten.

U krijgt gras van het juiste mengsel en zeer goede kwaliteit. Het gras wordt geleverd in rollen. Deze zijn gemakkelijk te hanteren en zelf af te halen. Voor een geringe vergoeding worden de rollen ook thuis bezorgd.

We gaan hier u nu uitleggen hoe u het beste de tuin kunt voorbereiden en het gras moet leggen.

1. De eerste weken

Bij normale omstandigheden zijn de graszoden na ongeveer 2 á 3 weken vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is nu minder groot. Het blijft wel even oppassen met betreden, omdat de haarwortels nog heel teer zijn. Na een aantal dagen als het gras begint te groeien kan men dit gewoon maaien. Ga hierbij wel wat voorzichtig te werk en maai in de lengte richting van de graszoden. Maai de eerste keren niet te kort en zet de machine op de hoogste stand. Na ongeveer 4 tot 6 weken kunt u het gras de eerste mestbeurt geven.

2. Maaien
Zorg voor een goed geslepen en goed afgestelde maaimachine. Laat dit bij voorkeur in het voorjaar door een vakman doen. De beste afstelhoogte voor een maaimachine is zo’n 3,5 centimeter. Dit kunt u het beste meten als de maaimachine op een harde ondergrond staat. De maai-frequentie is afhankelijk van het seizoen en de groei van het gras. In het vroege voorjaar en het late najaar 1 maal per week en in de tussenliggende periode zo’n 1 á 2 maal per week. Als het warm en droog weer is kunt u beter niet te vaak maaien. Zorg dat het gras niet al te lang is voor de winter in gaat.
3. Betreden
Betreden bij extreme weersomstandigheden, zoals op bevroren, besneeuwd of te nat gras, brengt schade toe aan uw gazon. Anders is het betreden van uw gazon geen probleem. Als het in de zomer warm en droog weer is en het wordt intensief gebruikt (spelende kinderen) dan dient u’s avonds even het gras te besproeien. Probeer verder wel uw looproutes wat te varieren. Hoe beter u uw gras in conditie houdt, hoe sneller het hersteld na een beschadiging.
4. Bemesten
Het verdient de voorkeur uw gazon te bemesten met een organische meststof of een langwerkende kunstmest. De voordelen van de twee meststoffen, dat ze geleidelijk, gecontroleerd en langdurig hun werk doen. De eerste bemesting vindt plaats in februari met bekalken in het voorjaar als het gras begint te groeien. De volgende bemesting is afhankelijk van welke meststof u gebruikt. Een goede meststof heeft op de verpakking een duidelijke handleiding waarmee u zelf de bemesting kunt berekenen voor uw gazon. In september vindt de laatste mestbeurt plaats.
5. Mosbestrijden
Mos ontstaat in uw gazon door o.a. zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingstoffen en/of zich ophopend vocht door bv. Schaduw van bomen en muren. Mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met een mosdoder en verticuteren komt u al een heel eind met het verwijderen. Daarna is het belangrijk uw gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, beluchten en maaien.
6. Verticuteren
Oud en dood gras vormen in de loop van de tijd een zogenaamde viltlaag in uw gazon. Deze laag is bruin van kleur en voelt zacht aan. Het aanpakken van deze laag gaat middels verticuteren. Wat u doet is deze laag wat los maken en verwijderen. Op deze manier kan er weer lucht in de grond komen bij de wortels van het gras en het bevorderd een betere drainage en opname van de voedingstoffen. Verticuteer nooit te diep, want dan beschadigt u de wortels van het gras. Verticuteren doet u in het voor- en/of na-jaar. Na het verticuteren kunt u eventueel wat bijzaaien met graszaad.
7. Sproeien
Sproei niet te vaak en alleen bij langdurige droogte. Als men sproeit kan men beter 1 maal langdurig sproeien als een paar maal een beetje.
8. Vakantie
Zorg ervoor dat tijdens uw vakantie uw gazon verzorgd wordt.
9. Onkruidverdelgers
Het is niet eenvoudig om onkruid te verdelgen in gazons. Zelfs de specialist heeft hier moeite mee. LAAT U DUS GOED INFORMEREN.
10. Reparatie
Dit kan door plaatselijk bijzaaien of het leggen van graszoden.
11. Beluchten
Beluchten bevorderd de drainage en de groei van uw gazon. U kunt dit bijvoorbeeld doen door middel van een riek.
12. Gras- en blad-afval
Kleine hoeveelheden fijn versnipperd gras mogen op het gazon blijven liggen, grote hoeveelheden altijd afvoeren. Bladafval dient u zo snel mogelijk te verwijderen.

Hoveniers & Graszodenkwekerij Ad Verboven

" Gespecialiseerd in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van particuliere- en bedrijfstuinen, waarbij kwaliteit en service voorop staat! "